I och med att du, eller ni, köpte er fastighet på området blev ni medlemmar i Larsbo samfällighetsförening. Därför kan det kanske vara av intresse att känna till vad det är för en förening ni just kommit med i!
 
I en samfällighetsförening ger oss lagen möjlighet att förvalta och utveckla områdets anläggningar under reglerade former. Till grund för varje samfällighet finns en förrättning, som i ett anläggningsbeslut definierar vilka fastigheter som är delägare och vad samfälligheten förvaltar.
 
När du köper hus i området blir du automatiskt medlem i Larsbo Samfällighetsförening. Du får tillgång till samfällighetens gemensamma tillgångar och möjlighet att demokratiskt påverka områdets utveckling.
 
Medlemmar
Larsbo samfällighetsförening består av cirka 60 fastigheter och dess ägare.
 
Stadgar
Av de gällande stadgarna framgår föreningens ändamål och ramen för dess verksamhet.
 
Stämma och styrelse
Stämman är samfällighetens beslutande organ och genomförs i maj månad varje år. Särskilda frågor kan föranleda extrastämmor under året. Varje fastighet äger en röst vid stämman och besluten fattas enligt majoriteten av stämmodeltagarna. För stadgeändringar krävs kvalificerad majoritet, dvs 2/3 av rösterna.
 
Styrelsen väljs vid årsstämman och ledamöterna har en mandatperiod på ett år. Arvode utgår till ordförande, kassör, sekreterare och suppleanter. Föreningens styrelse består av ordförande, kassör, sekreterare, två ledamöter och två suppleanter. Övriga förtroendevalda är revisorer och revisorssuppleant.
 
Styrelsen har  möten som protokollföres och på dessa möten behandlas frågor och löpande ärenden som är aktuella för samfälligheten. Fastighetsägare är välkomna att ta kontakt med styrelsen i angelägna spörsmål.
 
Verksamhet
Förutom rent stadgeenliga uppgifter blir styrelsemöten och föreningsstämmor ett forum för problem av trivselnatur inom vårt område. Grannsamverkan tillämpas. Målet för föreningen är att ekonomin ska balanseras och underhåll av gemensamma ytor ska skötas på ett tillfredsställande sätt.
 
Ekonomi
Samfällighetens kostnader täcks genom att varje fastighet debiteras idag en årsavgift på 1500 kr, åravgiften fastställs på ordinarie årsstämma. I avgiften ingår: underhåll av vägar och gemensamma byggnader och markytor samt vatten från gemensam anläggning. Avgiften betalas i förskott en gång per kalenderår.
 
På den årliga stämman lämnar styrelsen ett budgetförslag för kommande verksamhetsår och utifrån detta tas stämmobeslut om månadsavgiften.
 
Förslagsverksamhet från medlemmarna
Förslag och synpunkter av allmänt intresse kan lämnas till styrelsen, se mailadress nedan. Inför årsstämma skall förslag inlämnas skriftligt i god tid.
 
Försäljning och köp av fastighet
Styrelsen är skyldig att hålla aktuell medlemsförteckning. Därför skall medlem som säljer sin fastighet anmäla till styrelsen sitt utträde och den nya fastighetsägaren sitt inträde i föreningen.

..........................................................................................................................
Samfällighetsföreningen förvaltar de gemensamma anläggningarna som består av vattentäkt, vägnät, båtplats samt en mindre och enklare ”festplats” . 
 
Vatten
Den gemensamma brunnen och pumpanläggningen försörjer området med hushållsvatten. Anläggningen har inte kapacitet för vattning av gräsmattor och liknande eller för biltvätt.  Att ta ut mer än 250 liter per fastighet och dygn kan leda till att vattenreservoaren töms och hela området blir utan vatten i ett dygn.
 
Vid den egna tomtgränsen finns en ventil för att öppna/stänga vattentillförseln till fastigheten. När man är borta från fastigheten mer än 24 timmar ska ventilen vara stängd, vilket är särskilt viktigt vintertid. Om fastighetsägare underlåtit att stänga sin ventil och detta orsakar t ex vattenläckage eller annat men för samfälligheten, debiteras denne enligt stämmobeslut en administrativ avgift på 1 000 kronor.
 
Gemensamma ytor
Till området hör en båtplats som är belägen vid Mörtsjön som ligger cirka 1 km från Larsbo (norr om). Om du önskar fiska i sjön så finns fiskekort att köpa på Salinge gård. Vid Mörtsjön finns även en fin badplats.
 
En enkel festplats finns mitt i området (se tomtkarta). Festplatsen är till för alla medlemmars trevnad och den som är intresserad av att t ex arrangera en allmän fest kan disponera platsen.
 
På samtliga vägar inom området är den maximalt tillåtna hastigheten 30 km/tim och det är för allas trevnad viktigt att detta respekteras.
 
Det är inte tillåtet att fälla träd utanför den egna tomten utan markägarens tillstånd.
 
Samfällighetsföreningens ansvar
Föreningen ansvarar för det löpande underhållet av föreningens vägar såväl sommar som vinter. Styrelsen gör på egen hand löpande besikt-ningar av vägnätet för att fastställa behov av åtgärder. Samfälligheten ansvarar för att områdets vägar vinterväghålls.

Föreningens vinterväghållning omfattar också mötesplatserna som finns längs vägarna. Föreningen ansvarar ej för snöröjning av parkeringsplatser på enskilda tomter.

Det är trots de löpande besiktningarna omöjligt att snabbt upptäcka att en vägsträcka behöver en akut insats av exempelvis halkbekämpning eller ”potthålslagning”. Styrelsen välkomnar därför alla vakande ögon och är tacksam för information om behov av akuta insatser.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta någon i styrelsen, namn och telefonnummer finns dels på hemsidan och dels på samfällighetens informations-/anslagstavla vid infarten till området.